Prima ediţie a concursului, 2011-2012

9 iunie 2012, a 5-a etapă: Istoria românilor. Finala va avea loc în Bucureşti şi va fi moderată de Andi Moisescu.

Istoria pe care o cunosc românii, în diversele ei variante, a fost marcată în primul rând de ideologia naţională, apoi de comunism. Societatea civilă trebuie să înveţe să se apere de «intoxicarea» prin istorie. Educaţia civică presupune nu numai tradiţionala valorizare de tip eroic a faptelor istoriei naţionale, ale cărei virtuţi identitare nu le contestăm; ea presupune şi asumarea critică şi responsabilă a propriului trecut, ca şi deprinderea «decodării» mesajului istoric, care, ca orice mesaj, urmăreşte «ceva». Să-şi privească lucid trecutul şi să nu se mai lase manipulaţi prin istorie.

O istorie deschisă, critică şi lipsită de prejudecăţi.

Bibliografie
O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri de Neagu Djuvara
Istorie şi mit în conştiinţa românească de Lucian Boia


Advertisements

2 thoughts on “9 iunie 2012, a 5-a etapă: Istoria românilor. Finala va avea loc în Bucureşti şi va fi moderată de Andi Moisescu.”

  1. De ce sunt invitate doar licee din orase mari, resedinta de judet? Pe restul Colegiilor Nationale din tara nu ne considerati “capabili” de performanta?Ati avea o surpriza daca ne-ati da o sansa…

    1. Of! Sa va spunem drept am invitat liceele din orasele unde avem librari, pentru ca ii putem ruga sa modereze concursul pe plan local. Dar nu avem librarii Humanitas decat in 11 orase. Exista o singura exceptie, Brasovul, unde avem un colaborator pe care-l pretuim foarte mult, librar la Okian.
      In sfarsit, ne mai gandim, poate gasim o solutie sa intrati in concurs alaturi de Martian pt Alba Iulia… Vom reveni cu o solutie, sper.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s