A patra ediție a concursului

Prezentarea concursului

 Totul a pornit de la concursul ”Drumeții veseli”…

„Aveam 14 ani (asta era prin 1956) și eram elev la Gheorghe Lazăr când am aflat că voi face parte din echipa care va reprezenta liceul la concursul „Drumeţii veseli“. Echipa adversă era de la Colegiul Sfântul Sava. Înfruntarea dintre două licee, care avea loc în fiecare duminică la ora 11, se transmitea în direct la radio.”
                                                                                                                                           Gabriel Liiceanu

 

Concursul Humanitas este o competiţie între licee, care se desfăşoară anual, pe plan naţional, în mai multe oraşe din ţară.

În ediția a patra de anul acesta, spre deosebire de ceilalti ani, numărul liceelor participante a crescut, ajungand la 32 de licee din 11 oraşe din țară. Este vorba mai exact de Brașov, București, Cluj, Iași, Oradea, Galați, Ploiești, Ramnicu Vâlcea, Sibiu, Piatra Neamț și Timișoara.

 

Este alcătuit din 3 etape locale, cu tematică specifică, și finala, care are loc la București, în Aula Bibliotecii Naționale si este prezentată în fiecare an de către Andi Moisescu. În finală ajung primele două licee din țară care obțin punctajul cel mai mare. Cu alte cuvinte, etapele locale nu sunt eliminatorii, ci au ca unic scop acumularea unui punctaj cât mai mare pentru a se stabili ce echipe ocupă primele două poziții pe plan național, calificându-se astfel în finală.

 

Tema fiecărei etape este stabilită de la începutul ediției concursului de către editura Humanitas. Astfel, după fiecare etapă, elevii vor primi bibliografia pentru următoarea, pentru a se putea pregăti din timp.

 

Întrebările concursului

Întrebările conursului sunt de tip eseu, pe modelul „Cine sunt?“ sau „Ce sunt?“, sunt concepute de către autori Humanitas care au strecurat în ele informație, umor, poveste.

Sunt un spectacol ludic-cultural de cea mai bună calitate și își găsesc răspunsurile în cărțile pe care elevii le vor primi ca bibliografie pentru concurs.

 

 

Scenariul a fost scris de Ioana Pârvulescu care la rândul ei s-a inspirat din concursul de cultură generală de la France 3 al lui Julien Lepers, „Questions pour un champion“.

 

Întrebarile se referă strict la bibliografia primită de fiecare concurent, și au un singur răspuns posibil.

La finalul fiecărei etape se face un clasament bazat pe punctajul obţinut de fiecare echipă, care va fi publicat ulterior, alaturi de punctajele tuturor liceelor pe site-ul concursului,https://humanitasconcurs.wordpress.com/

Primele două echipe, cele care vor acumula cel mai mare număr de puncte după primele patru etape, ajung în finală.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s