Editia 2011-2012

Pe perioada actualului an scolar (1 octombrie 2011 – 1 iunie 2012), editura Humanitas organizeaza un concurs de cultura generala in 22 de licee din 10 orase ale Romaniei. Concursul va avea cinci etape: Secolul 19, Darwinismul, Grecia antica, Nasterea universului si Istoria romanilor. 

Toate cele 22 de licee inscrise in concurs vor participa la primele patru etape, urmand ca in finala sa se califice doua licee, cele care vor fi acumulat cele mai mari punctaje.

Concursul are o bibliografie Humanitas si se va desfasura cu public, fiecare liceu avand, prin rotatie, rolul de gazda. Echipele, formate din cate trei elevi, vor primi cate 12 intrebari din tema etapei si cate o intrebare de limba romana si de bune maniere.

Prima etapa a avut loc sambata, 1 octombrie, de la ora 10:00. Pentru prima etapa, Secolul 19, intrebarile au fost concepute de scriitoarea Ioana Parvulescu.

Sambata, 10 decembrie, a  avut loc a doua etapa a concursului Humanitas in licee avand ca tema Darwinismul. Intrebarile au fost gandite de scriitorul Vlad Zografi, coordonatorul colectiei Cartea de Stiinta, si se refera strict la bibliografia pe care au primit-o elevii la finalul primei etape.

Ce-a de-a treia etapa a avut ca tema Grecia antica. Etapa s-a desfasurat vineri, 17 aprilie 2012 in 10 orase si au participat 20 de licee. Intrebarile au fost formulate de profesorul Andrei Cornea.

Intrebarile pentru etapa a IV-a, Naşterea universului, au fost concepute de dramaturgul Vlad Zografi, si se refera strict la bibliografia pe care au primit-o elevii la finalul etapei trecute: Universul intr-o coaja de nuca de Stephen Hawking si Big Bang de Simon Singh.