Etapa I: Lumea de altă dată în paginile unui jurnal

 

Cartile pentru aceasta editie a concursului au fost alese de istoricul Constanta Vintila-Ghitulescu.

Prima etapa va avea loc sambata, 25 noiembrie, la ora 10, in liceele gazda, asa cum va vom comunica curand.

Intrebarile primei etape  vor fi gandite de filologul Cosmin Ciotlos

Bibliografia primei etape contine doua volume: „Istoia vieții mele” de Teodor Vârnav,  editura Vremea si „Jurnalul unei fete greu de mulţumit” de Jeni Acterian, editura Humanitas.

„Istoria vieţii mele” este considerat a fi primul jurnal autobiografic din literature română. Teodor Vârnav povesteşti cu haz şi ironie amară întâmplările care i-au marcat copilărie şi adolescenţa: educaţia şcolară, deseori făcută cu biciul, iniţierea în tainele amorului, ucenicia şi bătăile primite de la stăpâni, furtul unor confeturi care avea să-i schimbe pentru totdeauna destinul şi multe altele. Plecat de acasă la 9 ani, pentru a-şi face un rost, Vârnav va purta cu sine lacrimile mamei sale, mereu îngrijorată pentru soarta copiilor, în timp ce tatăl îşi petrecea neajunsurile la fereastră, ascuns în fumurile ciubucului.

„Jurnalul unei fete greu de mulţumit” a fost văzut ca revelaţia anilor 1990, întregind imaginea unei epoci, oferite de un alt important jurnal, scris de Mihail Sebastian  Jeni Acterian şi amintirile ei ne poartă în universal mitizat al perioadei interbelice. Amintirile ei ne arată adevărata faţă a „libertăţilor” clamate în public, dar atât de diferit înţelese de societatea timpului. Când scrie : « fetele sunt de o stupiditate penibilă şi de o mărginire ruşinoasă », Jeni Acterian adaugă imediat « nici bărbaţii nu se prezintă altfel », asta pentru a-i răspunde lui Emil Cioran care considera că-i face un compliment când îi spunea că este « inconceptibil de lucidă pentru o fată ». Cititorul descoperă astfel condiţia unei femei din lumea intelectuală a vremii, absolventă de filosofie, înconjurată de prejudecăţile care domină raporturile/relaţiile sociale.